11 maj 2012

Gylfar var det här!


Nu kan jag det här också... Att byta gylfar som gått sönder i byxor. Har gått igenom två varianter som man kan använda sig av. Den ena där man sprättar upp gylfstickningen helt och syr fast den nya gylfen från början. Den andra där man "fuskar" lite och klipper bort den gamla och syr fast den nya direkt på överlotten, men rätt nyans på tråden så detta ej syns från framsidan.
Här kommer lite beskrivning :)


Först lägger man dragkedjan med "magen" neråt och syr fast den den med
två sömmar, detta på överlotten..


(Denna söm, sprättades upp, för trådspänningen var inte korrekt, så som denna ser ut ska det EJ se ut). Men iallafall, sen så viker man bort "flärpen" längst ner på dragkedjan för att sy jeansstickningen på framsidan, detta för att den måste vara lös så man kan sy fast denna del på underlotten sedan.


Sen syr man då stickningen. Detta är viktigt att denna blir BRA! När man syr om en gylf så är det ju inga problem, för då följer man bara det gamla sömnadsspåret sedan innan. Annat är det när man ska sy en helt ny stickning...


Efter det syr man igen linningen, i detta fall var det två sömmar på linningen samt tre olika färger över och under...


Sedan är det dags att sy fast den andra sidan, och det gör man med en stickning precis längsgående med dragkedjan. Efter det syr man igen den andra linningen och sist gör man sista gylfstickningen som binder ihop grenen.


Där var det klart!

När man gör den andra varianten så klipper man bort den gamla dragkedjan och placerar den nya på samma ställe.

Väljer ut en nyans som går i jenasbyxan ( detta går bara att göra i jeans då dessa oftast är lite melerade och det går lätt att "gömma" en söm i trådriktningen. Ej i vanliga byxor då sömmen syns lätt. 


När den är fastsydd på överlotten så kilar man in dragkedjan emellan tyget och underlotten och ser till så att den hamnar i samma höjd som den andra. Sy stickningen i linningen för att hålla fast den och sedan sy fast hela dragkedjan i samma stickning som föregående..


Så där, då var det också klart!
Så nu NI där ute, har ni jeans som behövs hållagas, kortas och bytas dragkedjor på så kom till MIG! 


Idag var det många sömnadsjobb som jag plöjde igenom. Sömnadsjobb menas med blixtlåsbyte, små hållagningar, sömmar som spruckit osv osv... En massa småfix helt enkelt ;)

I morgon ska jag hoppa in igen och jobba, kul kul tycker jag :)



Får avsluta detta inlägg med denna bild, som säger mer än 1000 ord....




Hoppas ni får en trevlig helg allihopa!
Lämna JÄTTE gärna kommentarer, vilka ni är som smyger sig in och läser om min resa fram till gesällen och få drömmen uppfylld...

KRAM på er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar